07 – Kekri

0


Pohjolaisille sadonkorjuujuhla kekri on myös vuodenvaihteen juhla. Juhla perustuu löyhästi vanhaan suomalaiseen kekrijuhlaan, joka tunnetaan myös nimillä keyri ja köyri paikkakunnasta riippuen. Juhlan ajankohta ei ole sidottu tiettyyn päivämäärään, vaan juhlapäivä sijoittuu jonnekin syyskuun ja marraskuun välimaastoon, riippuen siitä mihin aikaan sadonkorjuutyöt saadaan päätökseen. Ajankohta voi siis vaihdella torpasta toiseen.

Kuten monet lukijat luultavasti jo tietävät, kekriperinnettä on elvytetty viime aikoina ja sitä juhlistetaan nykyään marraskuun ensimmäisenä viikonloppuna eli noin viikon Halloweenin jälkeen. Theodiuksen maailman Kivutar eli ”taakkojen ja kipujen äiti” on saanut nimensä samannimiseltä suomalaiselta jumalattarelta, mutta hänen roolinsa kuolevaisten surujen kantajana on omaa keksintöäni.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *